UNESCO Welterberegion Hallstatt Dachstein Salzkammergut - © Kraft

Hallstatt: A legendák övezte Salzkammergut kellős közepén

Felso˝ -ausztria – salzkammergut

A legendák övezte Salzkammergut kellős közepén, a hatalmas Dachstein lábánál különleges gyöngyszem rejtőzik. AHallstatt, Gosau, Obertraun és Bad Goisern helységeket magában foglaló történelmi jelentőségű kultúrtérség Salzkammergut szívében található. A régió különleges jellemzője tavai, rendkívül ritka állat-és növényvilága, jelentős régészeti lelőhelyei és bámulatos barlangokat – csodálatos óriási jégbarlangot, hatalmas mamutbarlangot, a föld alatti vadvízi látványosságnak számító Koppenbrüller barlangot – rejtő káprázatos hegyi világa mellett, hogy ez a vidék több mint három és fél évezredes folyamatos kultúrtörténeti múltra tekinthet vissza. Bányászata egészen a középső bronzkorig nyúlik vissza, ez alapozta meg a lakosság gazdagságát. Vegyen részt a páratlanul érdekes vezetésen és ismerje meg a „sóba zárt ember” történetét a hallstatti sóbirodalomban! Az ebből az időszakból származó sírleletek, melyekről egy egész korszakot neveztek el – „hallstatti kultúra” – ma is hűen tudósítanak a vidék egykori jólétéről. A Hallstatti Kulturális Örökség Múzeumában kiállított értékes tárgyak egész évben megtekinthetők. Érdemes megismerkedni a jellegzetes fafarag ásokat alkalmazó helyi építési stílussal és megérezni az élő hagyomány különleges erejét!

A világ legértékesebb öröksége mindenkié

Vitathatatlan tény: az UNESCO által egyedi jellegük miatt védettnek nyilvánított csodálatos természeti és kulturális helyszínek az emberiség örökségének legnagyobb értékei. A legnagyszerűbb azonban: e világörökségi helyszínek különleges védelem alatt állnak bár, mégis bárki számára megközelíthetők. A hozzájuk látogatókat lenyűgözi a természet és az emberiség által az évszázadok során létrehozott értékek szépsége és sokfélesége.

Az aprócska Ausztria nem kevesebb mint nyolc világörökségi helyszínt mutathat fel! Nehéz volna eldönteni, ezek melyike a leginkább lenyűgöző: Bécs, Graz vagy Salzburg történelmi múltú óvárosa, a világ egykor „legmagasabb vasúton elérhető pontján” vezető látványos semmeringi vasút, a hallstatt-dachstein/salzkammerguti régió lélegzetelállító hegyi panorámája vagy a Fertő-tó és a Wachau környéki tájak rendkívüli szépsége. Az utóbbiakat különleges élvezettel koronázhatja meg egy-egy pohárka helyi fehérbor kortyolgatása a Duna-parti kedélyes kiskocsmák, a „heurigerek” valamelyikében ...

Körutat tenni Ausztria világörökségi helyszíneihez különleges kulturális élmény, de több is annál: minden tekintetben nagy élmény. Sok örömet kívánunk hozzá!

 

 

Suchen und Buchen